Leonardus Hubertus Martinus Peeters

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Broeder Marius Peeters
Collectie SALHA, gedeelte van fotonr. WAA91506, foto J. de Bont.
Collectie SALHA, gedeelte van fotonr. WAA91506, foto J. de Bont.
Persoonsgegevens
Naam Leonardus Hubertus Martinus Peeters
Geboren Kessel, 13-05-1906
Overleden Maastricht, 28-09-2003
Burgerlijke staat Broeder
Overige gegevens
Beroep(en) Onderwijzer

Leonardus Hubertus Martinus Peeters (Kessel, 13 mei 1906 – Maastricht, 28 september 2003) was broeder-onderwijzer. Zijn kloosternaam was broeder Marius en hij stond aan de wieg van schildervereniging Broma’s Palet.

Met de akte L.O. op zak, deed Leonardus H.M. Peters op 5 augustus 1927 zijn professie bij de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria (de ‘Broeders van Maastricht’) en ging sindsdien door het leven als broeder Marius. Voordat hij werd overgeplaatst naar Waalwijk, stond hij voor de klas in Schiedam, Helmond, Heerlen en Den Haag.

Broeder Marius kwam in 1953 naar Waalwijk en werd benoemd tot onderwijzer aan de St. Aloysiusschool. Hij bleef aan de school verbonden tot hij in 1971 met pensioen ging.

De Waalwijkse samenleving ontdekte al snel het teken- en schildertalent van broeder Marius en samen met collega-broeder Romualdus werd hij vaak gevraagd decors te maken voor toneeluitvoeringen van diverse clubs en scholen. In 1956 nam hij op verzoek van pastoor Lam van de St. Antoniusparochie de leiding op zich van een nieuwe vrijetijdsclub voor kinderen. Op die club werd voornamelijk geschilderd en de resultaten waren van dien aard dat ook ouders op den duur mee wilden doen. Zo ging in 1965 de eerste groep voor volwassenen van start en noemden de leden zich voortaan de Broma’s, naar hun leraar BROeder MArius.

Na zijn pensionering bleef broeder Marius nog enige tijd in Waalwijk wonen, waar hij zich, naast zijn schilderclub, voornamelijk bekommerde om de tuin van het Broederklooster. Voordat hij zich in 1973 in het klooster te Brunssum vestigde, reisde hij nog naar Taiwan om daar in een weeshuis te gaan werken. Eenmaal terug in Nederland, ontstonden ook in Brunssum al snel ‘Broma’s!’

Zijn laatste levensjaren bracht broeder Marius door in het moederhuis van de broeders in Maastricht, waar hij op 28 september 2003 overleed. In een ‘In Memoriam’ van de broeders wordt hij omschreven als ‘een bijzonder actief man, die voor zijn huisgenoten orgel speelde, de afwas deed, stofzuigde, timmerde en dweilde als dat gevraagd werd. Hij was een hypersociaal mens, die weinigeisend voor zich zelf was en heel veel deed voor anderen.

Appendix

Bronnen


  • Brabants Dagblad, 13 mei en 14 juni 1971.
  • Limburgs Dagblad, 15 augustus 1987.
  • Annie van der Horst-Braks, Broma’s Palet, De Klopkei (27e jaargang, 2e kwartaal 2003).
  • Website Broeders-FIC, In Memoriam Leonardus Hubertus Martinus Peeters – broeder Marius.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen