Laageinde 30: verschil tussen versies

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox gemeentelijk monument | kop = Laageinde 30 | afbeelding = Laageinde 30.jpg | onderschrift = Foto gemeente Waal...')
 
 
Regel 31: Regel 31:
 
===Bronnen===
 
===Bronnen===
 
----
 
----
*Met toestemming van de redactie overgenomen uit ''[[De Klopkei]]'', 4e kwartaal 2018.
+
*Met toestemming van de redactie overgenomen uit ''[[De Klopkei]]'', 4e kwartaal 2017.
 
}}
 
}}
  

Huidige versie van 19 aug 2018 om 20:59

Laageinde 30
Foto gemeente Waalwijk
Foto gemeente Waalwijk
Gemeentelijk monument
Monumentnummer 1993-31
Adres Laageinde 30
Oorspronkelijke functie directeurswoning
Bouwjaar 1874
Architect A. Snijders, Mr. Timmerman te Drunen
B&W besluitnummer B010.0459
Datum besluit 11-5-1993


Het pand Laageinde 30 is in 1874 gebouwd als directeurswoning bij het toen aldaar ook opgetrokken fabrieksgebouw voor de N.V. Nederlandsche Fabriek van Lederartikelen te Baardwijk. Na het faillissement van dit bedrijf in 1893 behield het herenhuis deze functie tot 1936 voor de ondernemingen die zich achtereenvolgens in de voormalige lederartikelen- c.q. schoenenfabriek vestigden (o.m. schoenfabriek Van der Heijden, de Waalwijksche Stoomtimmerfabriek, Rietmeubel- en Mandenfabriek Industria en Tricotage-Industrie Seta).

In januari 1936 opende C.J. Snijders – eerder uitbater van het voor de aanleg van het Raadhuisplein gesloopte café De Korenbeurs – in het pand café-restaurant De Molenvliet. Hij deed het horecabedrijf in maart 1937 over aan de uit Duitsland afkomstige Wilhelm Bausenbach, die zich in 1930 in Waalwijk gevestigd had met een “agentuur in leder en schoenfournituren” en later ook nog een taxibedrijf begon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij met onbekende bestemming vertrokken.

Voor zover valt na te gaan, kreeg het café-restaurant daarna weer een woonbestemming, tot dokter Cor van Heesbeen in januari 1958 een huisartsenpraktijk in het pand vestigde. Aanvankelijk werkte hij samen met dokter Langemeiijer, in de loop van 1959 droeg Langemeijer het Baardwijkse deel van zijn praktijk over aan Van Heesbeen. Na het volkomen onverwachte overlijden van dokter Van Heesbeen werd de praktijk in 1961 voortgezet door dokter L.A.M. Hermans.

Per 1 december 1965 verplaatste Hermans zijn praktijk naar de Ambrosiusweg, waar hij een nieuwe woning had laten bouwen. Rond dezelfde tijd werd duidelijk dat Ad van Cromvoirt het café op de hoek van de Baardwijksestraat en de Ambrosiusweg, dat hij sinds 1950 uitbaatte, zou moeten verlaten in verband met een reconstructie van het wegenplan ter plaatse. Van Cromvoirt besloot toen zijn café-bedrijf te verhuizen naar het pand Laageinde 30. Op 27 mei 1966 opende hij er café De Molenvliet, dat anno 2018 nog steeds door zijn nazaten – respectievelijk dochter Corjan en kleinzoon Mitchell Schilders - wordt geëxploiteerd.


Appendix

Bronnen


  • Met toestemming van de redactie overgenomen uit De Klopkei, 4e kwartaal 2017.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen