Kunstmetselwerk Nijverheidsschool

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 29 okt 2015 om 22:06

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Collectie SALHA, fotonr. WAA83970, foto J. de Bont

Het kunstmetselwerk Nijverheidsschool werd in 1958 aangebracht op de noordgevel van de toen in aanbouw zijnde nieuwe Nijverheidsschool aan het Vredesplein. Het stenenmozaïek meet 7 x 13 meter en is ontworpen door Berend Hendriks (1918-1997). De circus-achtige motieven symboliseren de ‘onvolleerdheid der afgestudeerde leerlingen’

De grondgedachte van het geheel is een gemeenschap met als centraal punt een markt (in cirkelvorm) waaromheen huizen, telegraafpalen enz. De toegangswegen tot het centrum leiden respectievelijk langs een brug, een poort en een gewone weg. Het centrum is weergegeven als een cirkel, duidende op een circus.

Een circus is volgens Hendriks een typisch voorbeeld van een sterk bindende gemeenschap tussen artiesten en toeschouwers. De vier jongens die zijn afgebeeld, stellen de afgestudeerde leerlingen van de school voor. Zij zijn als het ware enkele jaren aan de gemeenschap onttrokken geweest en keren daarin nu terug, nog niet volleerd en dus nog wankel in hun gang. In die gemeenschap zullen zij zich verder moeten vormen. Die wankelende gang wordt voor de elektricien uitgebeeld door het gaan over een gespannen elektrische raad, voor de smid-bankwerker door de voortbeweging middels een hoog en onstabiel soort rijwiel (zelf gemaakt door de leerling) en voor de beide schoenmakers door een gang over bollen. Deze voetbeweging duidt bovendien op hun vak. De schoenmaker moet immers een soepele lichte gang mogelijk maken.

Appendix

Bronnen


  • De Echo van het Zuiden, 10 november 1958.

Externe links


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen