Johannes van Ewijk

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannes van Ewijk
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Volledige naam Johannes van Ewijk
Geboren Utrecht, 05-05-1911
Overleden Rhenen, 13-05-1940
Burgerlijke staat Gehuwd met Walthera van Assen.
Overige gegevens
Bijzonderheden overlijden Oorlogshandelingen
Laatste adres Waalwijk, Winterdijk 23
Begraafplaats Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen


Johannes van Ewijk (Utrecht, 5 mei 1911 – Rhenen, 14 mei 1940) was een zoon van Joannes van Eewijk en Antonia Maria Seeferein. Hij trouwde op 23 september 1931 in Amersfoort met de geboren Waalwijkse Walthera van Assen.

Als dienstplichtig soldaat werd Johannes van Ewijk bij de algemene mobilisatie ingedeeld bij de 2e Sectie van 1-I-24 R.I. en gelegerd in de Maas-Waalstelling. Op 10 mei 1940 om 20.00 uur kregen de soldaten het bevel om zo snel mogelijk vanuit Boven-Leeuwen via de schipbrug over de Waal bij Tiel naar Amerongen op te trekken. In de nacht van 10 op 11 mei tussen 4.30 en 5.00 uur overschreden zij de Waal. Om 9.30 uur kwamen zij via Maurik, waar zij de Rijn overstaken, in Amerongen aan. Daar gingen zij in de omliggende bossen in stelling.

Op 12 mei 1940 om 16.00 uur kreeg de compagnie opdracht om de frontlijn op de Grebbeberg te gaan versterken. De compagnie kwam om 18.00 uur in Rhenen aan. In het donker passeerden zij de spoorweg en trokken via de Kastanjelaan naar de Levendaalseweg richting de stoplijn ter hoogte van de regimentscommandopost van 8 R.I. De sectie van korporaal Vermeer, waaronder Johannes van Ewijk, verdwaalde en bracht de nacht door bij de keuken van deze post.

In de vroege morgen van 13 mei werd de post aangevallen en trok sergeant Stockmann met een groepje militairen in oostelijke richting naar de stellingen in de stoplijn. Daar sneuvelden sergeant Stockmann en soldaat Van der Kaaij. Vervolgens gingen zij over het terrein van de dierentuin in zuidelijke richting en kwamen bij Restaurant "Rust Wat" uit. Daar kwamen zij in een gevecht terecht waarbij korporaal Verberne en soldaat Bruggink sneuvelden. De overige leden van het groepje staken de Wageningsestraatweg (de huidige Grebbeweg) over naar de bossen ten oosten van de Timmerfabriek de Stoomhamer, waar zij rond het middaguur in gevecht raakten met een doorgestoten groep Duitsers onder leiding van Obersturmbannführer Wäckerle. Bij dit gevecht sneuvelden nog eens vier mannen, waaronder de 29-jarige Johannes van Ewijk.

De mannen werden begraven in een veldgraf gelegen aan de bosrand bij timmerfabriek De Stoomhamer, ten oosten van de spoorweg te Rhenen. Op 3 juni 1940 werden zij herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg.

In maart 1946 ontving mevrouw Van Ewijk een condoleancebrief van koningin Wilhelmina, waarover De Echo op 8 maart berichtte als volgt:

Mej.Wed.W.v.Ewijk-van Assen, Winterdijk 23 Waalwijk, ontving van H.M. de Koningin ’t volgende schrijven:
'Waar ik thans in de gelegenheid ben is het Mij een behoefte, U alsnog Mijn deelneming te betuigen bij het verlies van Uw echtgenoot Johannes, die U zoo dierbaar was. Na een wreede en bittere dwingelandij van bijna vijf jaren, bracht het offer van zijn leven te Rhenen ons de vrijheid. Zijn nagedachtenis zal dan ook bij Mij in dankbare herinnering voortleven.

WILHELMINA'

Appendix

Bronnen


Stichting de Greb, Rapport Sellies/Verhoeven

Externe links


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen