Johannes van Delft: verschil tussen versies

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 45: Regel 45:
 
}}
 
}}
  
{{DEFAULTSORT:Delft, Johannes van}}
+
{{DEFAULTSORT:Delft,Johannes van}}
  
 
[[Categorie: Mensen]]
 
[[Categorie: Mensen]]
 
[[Categorie: Kasteleins]]
 
[[Categorie: Kasteleins]]

Huidige versie van 1 aug 2013 om 21:31

Jan van Delft
Foto J. de Bont,  GAW, fotonr. 71762
Foto J. de Bont, GAW, fotonr. 71762
Persoonsgegevens
Naam Johannes van Delft
Geboren Waalwijk, 17-12- 1905
Overleden Waalwijk, 20-10-1975
Burgerlijke staat Gehuwd met Antonia C. Bouman en Maria C.J. Langers
Overige gegevens
Beroep(en) schoenmaker, schoenreparateur, rijwielstaller en kelner, caféhouder

Johannes (Jan) van Delft (Waalwijk, 17 december 1905 – Waalwijk, 20 oktober 1975) was een zoon van Hendricus van Delft en Bertha Truren. Jan was kastelein van het beroemde café De Catacomben en een begenadigd amateur-toneelspeler.

De familie Van Delft waar Jan deel van uitmaakte, is in Waalwijk beter bekend als ‘de Spin.’ Het beroemdste familielid is ongetwijfeld zijn oom Okke, maar Jan deed voor diens grappen en grollen niet onder.[1]

Als schoenmaker en schoenreparateur trouwde Jan op 2 augustus 1944 in Eethen met Antonia Clasina Bouman. Antonia overleed al op 1 oktober 1945. Jan woonde daarna nog even in de Waalwijkse Putstraat, maar verhuisde in juli 1946 naar Drongelen. In 1954 vestigde hij zich weer in Waalwijk, waarschijnlijk samen met zijn stiefdochter Louwiza. Op 20 september 1966 hertrouwde Jan in Antwerpen met de Belgische Maria Christina Julia Langers.

In februari 1960 nam Jan van Delft de tapkraan in café De Catacomben over van Bartje van Noort. In korte tijd werd hij Waalwijks meestbesproken kastelein, niet in de laatste plaats door de spraakmakende en nog steeds beroemde advertenties die hij tegen carnaval en rond de kermisdagen liet plaatsen in De Echo van het Zuiden. [2] Tijdens de kermis van 1969 startte Jan met een ‘grote uitverkoop’ en twee maanden later sloot hij de deuren van De Catacomben. Hij verhuisde naar Winterdijk 14 en in 1973 ging hij wonen aan de Grotestraat 175 B.

Jan van Delft had ook grote verdiensten voor het plaatselijke verenigingsleven en heeft onder andere nog een grote rol in ‘Waalwijks historie’ gespeeld. Hij was namelijk een getalenteerd en zeer gewaardeerd lid van de toneelvereniging O.O.G. en bleef dat ook toen hij zich in Drongelen vestigde. Hij speelde daarnaast ook in gelegenheidsgezelschappen en werd in 1953 gevraagd voor de hoofdrol in een groots opgezet historisch openluchtspel, waar enkele honderden mensen aan mee werkten, dat opgevoerd werd ter gelegenheid van de viering van 650 jaar stadsrechten. [3] Jan trad toen voor het voetlicht als ‘Jan Kalewijk,’ een snaakse schoenmaker die trots was op zijn ‘Waalwijk-Edelwijk, schoonste stad in ’s Hertogs rijk.’ Twee jaar later kreeg hij lovende kritieken in de krant voor zijn ‘smeuige en enthousiaste’ vertolking van Smedje Smee in een toneelstuk dat door de parochianen van St. Jan op de planken werd gebracht bij het zilveren priesterjubileum van pastoor-deken Van den Hurk.

De rol die hij het vaakst heeft gespeeld is ongetwijfeld die van hulpsinterklaas. Maar wat voor streken hij daarbij ook uithaalde, hij zorgde er, ook in moeilijke tijden, altijd voor dat er voor de kinderen een cadeautje was.

Jan van Delft is in Waalwijk overleden op 20 oktober 1975.

[bewerken] Afbeeldingen

Bronnen


Ineke van den Houdt-Swinkels, ‘Van ’t Marcktschip tot Dijk 12,’ De Klopkei, 35e jaargang, 2e kwartaal 2012.

Voetnoten


  1. Zie de talloze verhalen in Koffie mee sekraai en Gère nog ’n bakske koffie mee sekraai.
  2. Zie Café de Catacomben.
  3. 'De toverschoen,' geschreven door Jan Naaijkens.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen