Jochem Willem van Schuppen

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 23 dec 2015 om 14:12

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jochem van Schuppen
Collectie Heemkundevereniging Sprang-Capelle
Collectie Heemkundevereniging Sprang-Capelle
Persoonsgegevens
Naam Jochem Willem van Schuppen
Geboren Veenendaal, 11-09-1836
Overleden Veenendaal, 20-05-1914
Burgerlijke staat Gehuwd met Alida Maat
Overige gegevens
Beroep(en) Marechaussee


Jochem Willem van Schuppen (Veenendaal, 11 september 1836 – Veenendaal, 20 mei 1914) was een zoon van wolkammer Johannes van Schuppen en Gerretje van Dolder. Hij trouwde op 2 september 1869 in Heusden met Alida Maat (1843-1905) en verdiende de kost als marechaussee. Van 1870 tot 1884 was hij wachtmeester van de brigade Waalwijk van de Koninklijke Marechaussee.

Jochem van Schuppen trad op 16 september 1861 in dienst bij de Marechaussee en werd een maand later gestationeerd in Waalwijk. Per 1 april 1865 werd hij overgeplaatst naar Heusden, in juli 1867 naar Oudenbosch, drie maanden later naar Eindhoven en in september 1868 naar Uden. In augustus 1870 werd hij benoemd tot wachtmeester in Waalwijk.

In december 1880 wist hij met zijn manschappen - onder gevaarlijke omstandigheden – in Nieuwkuijk een aantal mensen van de verdrinkingsdood te redden. Onder hen het gezin van Simon Pelders, die hij vervolgens in zijn woning in Waalwijk nog ruim een maand onderdak verschafte. Als blijk van waardering werd hij indertijd door de Watersnoodcommissie bedacht met een nieuw pistool.
In 2008 werd in Nieuwkuijk een straat naar hem vernoemd.

Na zijn pensionering in januari 1884 ging Van Schuppen (een achterkleinzoon van de oprichter van de Veenendaalse sajetfabriek waaruit later de Scheepsjeswol-fabriek ontstond, die in Veenendaal ‘de Schup’ werd genoemd) verder door het leven als koopman en opende in de Stationsstraat een ‘affaire in Veenendaalse sajet, gekleurde wol, garen band enz.’ Enkele jaren later bleek hij ook sigaren te verkopen en agent te zijn geworden van assurantiemaatschappij ‘De Nederlanden van 1845.’

In 1898 was Jochem van Schuppen secretaris van het buurtcomité dat in de Stationsstraat was opgericht voor de organisatie van de feestelijkheden ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina.

Nadat in 1908 het laatste kind het ouderlijk huis verlaten had – zijn echtgenote was hem al in 1905 ontvallen – vestigde Van Schuppen zich weer in zijn geboorteplaats Veenendaal, waar hij op 20 mei 1914 overleed.

Appendix

Bronnen

  • Bevolkingsregisters Waalwijk, Heusden, Eindhoven en Uden.
  • De Echo van het Zuiden, diverse edities.
  • Website www.marechauseesporen.nl
  • Artikel over textielindustrie in Veenendaal, Wikipedia.
  • Website heemkundevereniging Sprang-Capelle

Externe links


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen