Jan (V) van Assendelft

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 9 nov 2014 om 21:10

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan (V) van Assendelft
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Jan (V) van Assendelft
Geboren ca. 1543
Overleden 20-11-1618
Burgerlijke staat Gehuwd met Margaretha van Rossem
Overige gegevens
Beroep(en) Heer van Besoijen en schout van Breda

Jan (V) van Assendelft (ca. 1543 – Utrecht, 20 november 1618) was voor zover bekend de jongste zoon van Dirk (IV) van Assendelft en Adriana van Nassau en gehuwd met Margaretha van Rossem. Hij was heer van Besoijen en schout van Breda.

Na een vooropleiding aan een internaat in Leiden, waar hij in 1559 verbleef, studeerde Jan aan de Latijnse School in Breda. Voordat hij vanaf 1562 voor twee jaar in Antwerpen ging wonen, logeerde hij nog een poos in Meeuwen, bij zijn zus Alyt en zwager Andries Millinck, heer van Waalwijk, Meeuwen en Eethen. Na zijn verblijf in Antwerpen vertrok Jan voor vijf jaar naar Bougondië (FR).

Op 23 januari 1560 werd Jan beleend met Kralingen en Honningen, hem ‘aanbestorven’ van zijn oom Gerrit (V) van Assendelft. Hierdoor ontstond een vreemde situatie, want Gerrits zoon Claes (IV) bleek daarmee al beleend. Aan de situatie kwam in 1570, toen Claes IV zonder wettige nakomelingen overleed, een einde. Op 18 maart 1594 werd Jan nog beleend met Besoijen en Albrandswaard.

In 1578 was Jan door Willem de Zwijger aangesteld als schout van Breda. Het daarop volgende jaar werd de Unie van Utrecht opgesteld. In tegenstelling tot de leden van het stadsbestuur van Breda, tekende Jan deze akte niet. Op 24 juni 1581 moest hij daarom aftreden omdat de Spanjaarden de stad heroverden. Breda kwam echter op 4 maart 1590 wederom in handen van de opstandelingen, dit met behulp van het beroemde turfschip. Twee weken later werd Jan van Assendelft, heer van Besoijen, door Philips Willem, de oudste zoon van Willem de Zwijger, in het schoutsambt van Breda hersteld. Deze functie verwisselde hij op 5 juni 1891 met die van gedeputeerde van Holland in de Staten Generaal.

Jan (V) van Assendelft overleed op 20 november 1618 in Utrecht. Zijn enige zoon Gerrit zou hem opvolgen als heer van Besoijen.


Appendix

Bronnen


  • Joost Rosendaal, ‘De heren van Besoijen,’ De Klopkei, 3e jaargang, april 1979.

Externe link


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen