Jacobus Arnoldus Kruijssen

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 2 mei 2014 om 21:31

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jac. Kruijssen
Collectie Nationaal Monument Kamp Vught
Collectie Nationaal Monument Kamp Vught
Persoonsgegevens
Volledige naam Jacobus Arnoldus Kruijssen
Geboren Baardwijk, 04-09-1902
Overleden Vught, 19-08-1944
Burgerlijke staat Gehuwd met Elisabeth Verhagen
Overige gegevens
Beroep(en) Rijwielhandelaar
Bijzonderheden overlijden Gefusilleerd
Laatste adres Eindhoven, Stuiverstraat 55

Jacobus Arnoldus (Jac.) Kruijssen (Baardwijk, 4 september 1902 – Vught, 19 augustus 1944) was een zoon van molenaar Cornelis Kruijssen en Agnes Jochijms. Hij trouwde op 19 april 1935 in Eindhoven met Wilhelmina Verhagen en was aldaar rijwielhandelaar van beroep. Hij werd op 19 augustus 1944 gefusilleerd in kamp Vught.

Grootvader Jacobus Kruijssen, getrouwd met de geboren Baardwijkse Johanna Maria de Kort, was sinds 1864 eigenaar van de molen aan de Molenvliet in Baardwijk. Na het overlijden van haar echtgenoot in 1888 zette grootmoeder Johanna het bedrijf voort. In 1902 besloot oudste zoon Cornelis, die evenals enkele van zijn broers in vaders voetsporen getreden was en ook molenaar werd, zijn geluk elders te gaan beproeven. Precies 15 dagen na de geboorte van zijn oudste zoontje Jac. vertrok hij met zijn jonge gezin naar Erp om daar molen De Nijverheid over te nemen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakt Jac. Kruijssen betrokken bij de KP-Margriet in ’s-Hertogenbosch. Hij nam deel aan diverse overvallen op distributiekantoren en executies van landwachters en andere landverraders. Zijn belangrijkste verzetswerk bestond uit de opvang van geallieerde piloten. In de ‘Gerwense bossen’ bij Lieshout was daarvoor een compleet kamp ingericht, waar zich ook een depot voor de opslag van sabotagemiddelen bevond. Kruijssen verbleef in dezelfde bossen in een zomerhuisje van een familie uit Eindhoven en had daar vaak gezelschap van onderduikers. Hij werd ook gerekend tot het Lieshoutse verzet.

Op 19 augustus 1944 kregen Jac. en drie van zijn collega’s opdracht het materiaal uit de opslagplaats te gaan distribueren. Ze hadden juist het bos verlaten toen ze bij de brug over het Wilhelminakanaal door Duitse soldaten werden aangehouden en direct werden overgebracht naar kamp Vught. Samen met zijn kompanen werd Jac. Kruijssen nog dezelfde dag gefusilleerd, zonder ook maar iets te hebben losgelaten over het verzet in Lieshout en omstreken.

‘Alle verzetsmensen en iedereen die er zijdelings mee te maken hebben gehad, zijn veel dank verschuldigd aan Piet Swinkels [1] en Jac. Kruijssen voor hun moedig, kordaat en standvastig optreden, dat zij met de dood hebben moeten bekopen,’ zo werd in 1994 opgetekend in een boekwerk over de oorlogsjaren in Lieshout. Een boek dat mede is opgedragen aan Jac. Kruijssen.


Inhoud

Appendix


Bronnen


  • SALHA, Bevolkingsregister Baardwijk.
  • Jan Rosendaal, 'De molenaar en zijn windmolens in de Langstraat', De Klopkei (20e jaargang, 2e kwartaal 1996).
  • Website Molendatabase
  • Website Nationaal Monument Kamp Vught.
  • Drs.W.P.H. van Osch (red.) e.a., ‘Lieshout buiten schot. Lieshout en Mariahout in de oorlogsjaren 1940-1945’ (Lieshout, 1994).

Voetnoten


  1. Petrus Theodorus (Piet) Swinkels (1919-1944) was lid van het Lieshoutse verzet en van de KP-Margriet.

Externe links


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen