Hoogeinde 37

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 5 jul 2015 om 22:09

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoogeinde 37
Foto Wikipedia/LeeGer
Foto Wikipedia/LeeGer
Rijksmonument
Monumentnummer 525776
Adres Hoogeinde 37
Oorspronkelijke functie Kantine schoenfabriek
Bouwjaar 1939/1940
Architect M. Blokdijk
Datum besluit 09-10-2001

Het pand Hoogeinde 37 is in 1939/1940 onder architecteur van M. Blokdijk gebouwd als ‘Ontspanningsgebouw en Cantine voor de N.V. Ivo van Haren’s Schoenfabrieken.’ Aannemer was de firma Van Mierlo.

Naast het grote fabrieksgebouw verscheen in de loop van 1940 (de vergunning werd afgegeven op 7 november 1939) een nieuwe kantine van 34 x 12,5 meter groot. De driebeukige hal van acht traveeën lang, waarvan de constructie bestaat uit ronde zuilen met paddestoelkapiteel, was met ‘ineenschuifbare’ deuren, in drieën verdeeld. Het eerste gedeelte was gereserveerd voor de ‘arbeidsters,’ de tweede ruimte was bestemd voor de mannelijke arbeiders en de derde voor het kantoorpersoneel. Ieder gedeelte had een eigen ingang en aparte toiletten.

De voorgevel bevat zeven smalle gebrandschilderde glas-in-loodramen, ontworpen door Louis de Swart, die in De Echo van het Zuiden als volgt omschreven werden:

Het hoofdraam drukt de gedachte ‘Welvaart door Arbeid’ uit. De genius van den Arbeid, een lichte, buitengewoon fraai gecomponeerde vrouwenfiguur tegen een fond van diepe blauwen en rooden met een fonkeling van lichtere gresailles ertusschen. Een indrukwekkend raam met toch een wemeling van subtiele schakeeringen. Dit hoofdraam wordt geflankeerd door twee ramen die als motieven hebben ‘Beheersching der machines’ en ‘Mensch en techniek’. Ze zijn iets zwaarder, dynamischer, zou ik het willen noemen. De beide mannenfiguren geheel in de diepe blauwe tint, welke domineert in alle glazen. Prachtig zijn ook de rooden en gouden. De ramen 2 en 6 geven resp. een beeld van den Handel en de Administratie, de ramen 1 en 7 van de Leerlooierijen en de Eigen Bouwonderneming. Boven en onder dragen de ramen nog de wapens der elf provincies, terwijl het hoofdraam bekroond wordt door het wapen van Waalwijk.

In verband met de oorlog werd de kantine in december 1940 zonder enig officiëel vertoon geopend en, met uitzondering van de schafttijd (van 12.30 tot 13.00 uur), meteen ter beschikking gesteld van het lager onderwijs in Baardwijk. In de jaren 50 gaf de directie aan het organiserend comité toestemming om er ‘Instuifavonden’ voor de jeugd te houden.

Sinds 2006 is de kantine showroom van FabriekNl.


Appendix


Bronnen

  • SALHA, Gemeentebestuur Waalwijk 1922-1966, bouwvergunningen.
  • De Echo van het Zuiden, 7 december 1940
  • Monumentenregister Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen