Het café van Willem en Mieke Kolsteren op de Kloosterwerf 6 te Waalwijk

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Interieur café: links een ladekast, erop een glazen stolp met een beeldengroep van de H. Familie en kandelaar ernaast. Eronder een paar klompen. In de hoek het buffet. In de opstand glaswerk, flessen drank, bierflesjes en een lei voor de pofklanten. Een tafel, stoelen met biezen zittingen. Daarboven een regulateurklok. Regulateurklokken zijn voorzien van een zogenoemde "compensatieslinger", bestaande uit staafjes van verschillende metalen, die elkaars krimpen of uitzetten opheffen, daardoor minder gevoelig zijn voor temperatuursverschillen en regelmatiger lopen. Let ook op de plavuizenvloer en het gestukadoord plafond met lijst. Foto Sjef de Bont, 1948, collectie GAW, nr. 41316.
De woonkamer: Links de platte buiskachel met een trekonderbreker in de kachelpijp en een koperen waterketel "de moor" met aan de onderzijde een zogenoemde zak, die in de platte buis van de kachel zakt en direct op het vuur hing. Een lambrisering van kraaldeeltjes. Daarboven foto's of crayontekeningen van vader en moeder ingelijst. Een raam met onder een raamhor, boven een gordijntje, en binnen blinden. Een tafel met een lade, op de tafel een mandje met breiwerk, boven de tafel een olielamp met waarschijnlijk een peertje, want naast de lamp is een elektriciteitsmeter te zien. Stoelen met biezen matten rond de tafel. Vloer en plafonds zoals in het café. Aan de wanden in café en kamer hangen wat plaat en prentwerk. Foto Sjef de Bont, 1948, collectie GAW, nr. 41315.

Jan Kolsteren werd 3 januari 1839 te Sprang geboren als zoon van Laurentius Kolsteren en Johanna Maria Gijzels en overleed op 22 juli 1900 te Waalwijk. Hij huwde 13 mei 1869 te Waalwijk met Maria Catharina de Peffer, geboren 18 december 1838 te Oosterhout als dochter van Theodorus de Peffer en Hendrika Janssen. Ze overleed 28 oktober 1927 te Waalwijk. Ze vestigden zich na hun huwelijk op de Kloosterwerf te Waalwijk in het meest oostelijke deel van het voormalige klooster Huize Nazareth, naast de Waterstaatskerk van de parochie St. Jan de Doper, en begonnen daar een café. Dit klooster werd gesticht in 1471.

Hun zoon Wilhelmus Kolsteren werd 4 maart 1874 geboren te Waalwijk. Na het overlijden van zijn vader nam hij het café over. Hij bleef ongehuwd en woonde tot 1927 bij zijn moeder, daarna samen met zijn nicht Maria Petronella Kolsteren, geboren 14 mei 1894 te Loon op Zand, als dochter van Willem Kolsteren en Hendrika de Groot.

Ze waren bekend als Willem en Mieke Kolsteren en werden aangezien als broer en zus. Tot zelfs op de persoonskaart van Willem Kolsteren op de afdeling Burgerlijke Stand op het gemeentehuis te Waalwijk stond onder de kolom familieverhouding aangegeven "broer en zuster".

De buitenmuur aan de oostzijde van het pand dat door wijlen Sjef Vugts in 1960 is opgemeten, was 66 cm dik en was een buitenmuur van de kloosterkapel van het klooster Huize Nazareth, waarvoor op 9 april 1510 de eerste steen werd gelegd. Ook het café stamt uit die tijd maar maakte toen deel uit van het klooster.

's Morgens om plusminus 11.00 uur ging het café open. 's Avonds om plusminus 8.00 uur zette Willem de bedstee deuren open en zei "ik ga naar bed". Elke bezoeker wist dan hoe laat het was en vertrok. Het café was tijdens de dienst in de naastgelegen kerk gesloten. Daar was Willem zeer consequent in.

De sortering dranken was beperkt. Jonge of oude klare met of zonder suiker, brandewijn met of zonder suiker werd het meest gedronken. Ook veel brandewijn met bitter waarbij enkele druppels elixer d'Anvers werden toegevoegd voor de smaak. Verder een citroentje, citroen brandewijn zelfgemaakt, met of zonder suiker. Donker bier in flesjes, gebrouwen door Corman uit Vlijmen. Pils was er niet en frisdranken waren onbekend, uitgezonderd ranja. De borrelglaasjes waren niet hoog maar wel breed. Als het in het café gelegen aan de straat te druk werd, bijvoorbeeld met kermis, kon men naar de achtergelegen woonkamer. De bezoekers waren meest vaste klanten die meestal op dezelfde tijd kwamen voor een "pruufke".

Tot 1950 bleef het café. Willem en Marie Kolsteren bleven er wonen tot 10 januari 1954. Op 31 juli 1954 werd in het pand het Oudheidkundige Museum voor de Schoen- en Lederindustrie geopend.

In mei 1960 werd het pand met de gehele bebouwing van het vroegere klooster gesloopt. Alleen de kloosterboerderij bleef behouden. Ze werd geheel gerestaureerd door Ad van Kuyk, de toenmalige eigenaar en bewoner, en staat op Kloosterwerf 23.

Bronnen

  • Gemeentearchief Waalwijk.
  • Bewoners uit de omgeving J. van Hulten en J. Hombergen.
  • Eigen waarneming Sjef Vugts.
  • De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van de rechthebbenden van auteur Sjef Vugts overgenomen uit 'Het café van Willem en Mieke Kolsteren op de Kloosterwerf 6 te Waalwijk', De Klopkei (23e jaargang, 1e kwartaal 1999) blz. 7.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen