Henricus Cornelis de Louw

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 24 sep 2013 om 22:40

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Harry de Louw
Foto collectie Gilde St. Crispinus & St. Crispinianus van Besoijen.
Foto collectie Gilde St. Crispinus & St. Crispinianus van Besoijen.
Persoonsgegevens
Naam Henricus Cornelis de Louw
Geboren Besoijen, 03-09-1898
Overleden Waalwijk, 03-12-2001
Burgerlijke staat Gehuwd met Anna Kroot
Overige gegevens
Beroep(en) Drankhandelaar


Henricus Cornelis (Harry) de Louw (Besoijen, 3 september 1898 – Waalwijk, 3 december 2001) was een zoon van boer en schoenmaker Laurens de Louw en Adriana van Daelen. Hij was de oprichter en naamgever van Drankenhandel Harry de Louw en een van de oudste inwoners van Waalwijk.

Harry de Louw deed het zo goed op de lagere school, dat onderwijzer Monsieur van der Hammen hem aanraadde door te leren voor onderwijzer, maar daar wilde Harry niets van weten. Boer wilde hij worden. ‘Ik ben van boerenafkomst, zowel van vaders als van moeders zijde. Het boeren zat me in het bloed,’ zo verklaarde hij in een gesprek met De Waalwijker ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag. Toen boer en buurman Schalken in 1911 overleed werd de 13-jarige Harry door zijn ouders als boerenknecht uitbesteed aan de weduwe Schalken. Later volgden nog enkele soortgelijke betrekkingen in Kaatsheuvel en De Moer. Het werk op de boerderij beviel Harry best. Minder gecharmeerd was hij van de gedachte om zijn hele leven knecht te blijven en toen zich in 1919 de gelegenheid voordeed om daar verandering in te brengen, greep hij die met beide handen aan.

Zijn oom Sjefke Musters handelde in die tijd in bier en wilde zijn negotie van de hand doen. Harry had hier wel oren naar: een uitgelezen kans om zijn droom van zelfstandig ondernemer te realiseren. Zo gezegd, zo gedaan. Harry schafte een bottelmachine aan en in het ouderlijk huis (Westeinde 46) werd een ruimte ingericht als bottelarij. De brouwerij leverde het bier aan in fusten van 50 liter, een hoeveelheid die door de geringe houdbaarheid voor de toenmalige kasteleins te groot was. Het bier werd dus door Harry gebotteld in flessen van 30 cl met een beugelsluiting en vervolgens uitgevent. Verkoopervaring had hij al: als jong kind moest hij regelmatig mee op de fiets naar Breda om de schoenen die vader Laurens had gemaakt te gaan verkopen.

Ondertussen kreeg Harry verkering met Anna Kroot en het paar trouwde op 29 december 1928. Zij trokken in het net daarvoor door Harry gekochte pand Westeinde 28 en zouden daar samen 11 kinderen krijgen. Zes zonen en vijf dochters.

Toen Harry 70 werd, namen de zonen Piet en Ad officieel de leiding van de zaak over. Dat wil echter niet zeggen dat vader zich toen volledig terugtrok. Integendeel: tot 1995 was hij nog iedere dag op het bedrijf te vinden en verleende er allerlei hand- en spandiensten.

In zijn vrije tijd was Harry gedurende bijna 70 jaar lid van het Gilde St. Crispinus en St. Crispinianus van Besoijen. Van 1964 tot 1968 was hij bovendien koning van het gilde en vanaf 1984 erelid. Ook in 1984 werd hij onderscheiden met de bronzen eremedaille verbonden aan de orde van Oranje Nassau

Harry de Louw is, op de zeer gezegende leeftijd van 103 jaar, overleden op 3 december 2001 en enkele dagen later met gilde-eer begraven op het kerkhof van de parochie Maria Onbevlekt Ontvangen te Besoijen.

Appendix

Bronnen

  • Ineke van den Houdt-Swinkels, ‘Historie in bedrijf. 90 jaar Drankenhandel Harry de Louw,’ De Klopkei (33e jaargang, 1e kwartaal 2009).
  • Ineke van den Houdt-Swinkels, ‘Het gilde van Besoijen,’ De Klopkei (37e jaargang, 1e kwartaal 2013).
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen