Hendricus Jacobus Papenhoven

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 22 aug 2013 om 15:43

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendricus Jacobus Papenhoven
Foto www.oorlogsdodennijmegen.nl
Foto www.oorlogsdodennijmegen.nl
Persoonsgegevens
Volledige naam Hendricus Jacobus Papenhoven
Geboren Waalwijk, 19-10-1871
Overleden Nijmegen, 22-02-1944
Burgerlijke staat Gehuwd met Hendrika Cornelia Hoppenbrouwers
Overige gegevens
Beroep(en) Schoenmaker
Bijzonderheden overlijden Bombardement
Laatste adres Nijmegen, Stikke Hezelstraat 25

Hendricus Jacobus Papenhoven (Waalwijk, 19 oktober 1871 – Nijmegen, 22 februari 1944) was een zoon van Thomas Adrianus Papenhoven en Adriana Pennings. Evenals zijn vader was hij schoenmaker van beroep.

Op 9 november 1898 trouwde hij te Baardwijk met Hendrika Cornelia Hoppenbrouwers. Het jonge paar vestigde zich aanvankelijk in Baardwijk; in het voorjaar van 1901 trok de familie naar Tilburg, om in september van hetzelfde jaar neer te strijken in Waalwijk.

Op 25 februari 1909 vertrok Hendricus met zijn gezin naar Nijmegen, waar hij op het adres Lange Nieuwstraat nr. 35 de ‘Noord-Brabantsche Schoenmakerij,’ begon, een ‘solied adres voor orthopedisch schoenwerk en snelreparatie-inrichting.’[1]

Eenmaal met pensioen, werden Hendricus en zijn echtgenote opgenomen in het bejaardentehuis Huize St. Anna aan de Groesbeekseweg. In de oorlog moest dit pand ontruimd worden en vond het echtpaar Papenhoven onderdak bij mevrouw Van Haren-van Gal aan de Stikke Hezelstraat 25.

Met de gezondheid van Hendrika ging het inmiddels zienderogen achteruit en op 22 februari 1944 werden de kinderen gewaarschuwd dat moeder stervende was. Zij waren nog onderweg toen de woning waar hun ouders tijdelijk verbleven zwaar getroffen werd door een Amerikaans bombardement. Als gevolg van dit bombardement stortte namelijk de toren van de Stevenskerk in en kwam o.a. neer op de voorzijde van het huis Stikke Hezelstraat 25.

Samen met twee huisgenoten, kwamen Hendrik Johannes Papenhoven en zijn echtgenote hierbij om het leven. Hun dochter Sjaan werd, onderweg naar haar zieke moeder, op de Grote Markt ook dodelijk getroffen door het bombardement.

Inhoud

Afbeeldingen

Bronnen


  • Bart Janssen, De pijn die blijft, pag. 438.
  • N.A. Hamers, Zoeklicht 2000, pag. 22.
  • Bevolkingsregisters Baardwijk, Tilburg en Waalwijk.

De gegevens voor en de portretfoto bij dit artikel zijn met toestemming van de beheerders overgenomen van de website www.oorlogsdodennijmegen.nl.

Voetnoten


  1. Advertentie in De Gelderlander, 16 maart 1912.

Externe links


Website Oorlogsdoden Nijmegen 1940-1945

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen