Gerrit (VII) van Assendelft

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 13 nov 2014 om 22:56

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerrit van Assendelft
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam van Assendelft
Geboren  ?
Overleden medio februari 1651
Burgerlijke staat Gehuwd met Johanna van Gendt
Overige gegevens
Beroep(en) Heer van Besoijen


Gerrit (VII) van Assendelft (? – Rotterdam, medio februari 1651) was de zoon van Jan (V) van Assendelft en Margaretha van Rossem. Hij was heer van Besoijen.

Gerrit werd op 26 juni 1621 beleend met Besoijen, Honningen en Kralingen en op 28 november 1646 met Heinenoord. Uit zijn omstreeks 1619 gesloten huwelijk met Johanna van Gendt werden vier dochters en een zoon geboren.

Zoon Johan (VI) zag het levenslicht in 1625 en kwam in 1649 om het leven in een duel ter verdediging van zijn eer. Hierover schreef Constantijn Huygens Jr. in zijn reisjournaal van 21 september 1649 het volgende: ‘Waren buyten. De tydingh quam, dat de heer van Besoyen te Aken doorgestoken was van eenen Sneiter.’ Het duel vond plaats in het dorp Burtscheid bij Aken. De tegenstander van Johan was de Waal Arnold, vrijheer van Cortenbach, genaamd Schenetter.

Dat Johan (VI) heer van Besoijen genoemd werd was vreemd, omdat hij nooit met Besoijen beleend is geweest. Mogelijk trad hij bij bepaalde gelegenheden echter op als vervanger van zijn vader, die al enige tijd geestesziek was. Na het vroegtijdige overlijden van Johan, werd Mr. Johan van Andel curator van Gerrit (VII) van Assendelft.

Op 13 mei 1651 werd de heerlijkheid Besoijen, samen met een tiende onder Raamsdonk en een ‘gezate lants’ voor 3200 gulden verkocht aan Adriana van Schagen, ten behoeve van haar zoon Johan (III) van Wyttenhorst.

Appendix

Bronnen


  • Joost Rosendaal, ‘De heren van Besoijen,’ De Klopkei , 3e jaargang, april 1979.

Externe link


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen