Gemeente en Gemeenschap

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 11 feb 2013 om 23:19

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Gemeente en gemeenschap
Gemeente en Gemeenschap.jpg
Publicatiegegevens
Titel Gemeente en gemeenschap. De Waalwijkse Nederlands hervormde kerk aan de haven in de loop der eeuwen.
Auteur(s) dr. F.E.M. Vercauteren
Uitgave Waalwijk 2007
ISBN 978-90-9021772-7

Omstreeks 1460 bouwden de Norbertijnen van de abdij van Tongerlo, op de plaats waar sedert het begin van de dertiende eeuw al een kerkje stond, een voor Langstraatse begrippen imposante, gotische kruiskerk. In het begin van de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) werd deze zwaar beschadigd. Met uitzondering van de toren vond echter in 1617 een algehele restauratie plaats.

Na de Vrede van Munster (1648) kwam het kerkgebouw in het bezit van de Nederlands hervormde gemeente. Deze speelde daarna in en voor de Waalwijkse gemeenschap een belangrijke rol. Protestantse regenten zorgden vóór 1795 met wijze besluiten voor de continuïteit van de welvaart van Stede en Vrijheid van Waalwijk. Verder had voor hen goed onderwijs prioriteit en hadden zij oog voor de veiligheid van de Waalwijkse inwoners.

In de lijn van het verleden legden de gemeente en individuele lidmaten na die datum het accent vooral op zorg aan hulpbehoevenden, jeugdwerk, cultuur en oecumene. Tevens spaarden zij, vooral in de twintigste eeuw, kosten noch moeite om de kerk aan de haven als een monument voor het nageslacht te bewaren.

Op populair-wetenschappelijke wijze worden in dit rijkelijk geïllustreerde boek in een zevental hoofdstukken onder de titel Gemeente en Gemeenschap bovengenoemde aspecten van de boeiende geschiedenis van de Nederlands hervormde gemeente Waalwijk-Centrum thematisch uitgewerkt en nader toegelicht.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen