Café-Dancing Thalia: verschil tussen versies

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 15: Regel 15:
 
Ad Nijssen, Thalia, [[De Klopkei]] (37e jaargang, 2e kwartaal 2013).
 
Ad Nijssen, Thalia, [[De Klopkei]] (37e jaargang, 2e kwartaal 2013).
 
}}
 
}}
 +
 +
[[Categorie: Sport en vrije tijd]]
 +
[[Categorie: Gebouwen]]
 +
[[Categorie: Café's]]
 +
 +
{{DEFAULTSORT: Thalia, Café-Dancing

Versie van 18 feb 2014 om 21:43

Café-Dancing Thalia omstreeks de jaren ’50 van de 20e eeuw (collectie familie Van Bracht).

In 1906 opende Baardwijker Hendrik van Drunen in een verbouwd gedeelte van zijn woonhuis annex magazijn voor lederfournituren op het adres Stationsstraat 57 in Waalwijk Café De Zwaan. Na zijn overlijden in 1930 hertrouwde zijn weduwe, Clara IJpelaar, met Hubertus van Boxtel, een stukadoor uit Vught. Samen zetten zij de exploitatie van De Zwaan voort. Van Boxtel breidde het cafégedeelte in 1934 uit met een kleine vergaderzaal. Dat zaaltje voorzag in een grote behoefte aan vergaderruimte en het bracht de caféhouder tot de stap om het naast het café-woonhuis staande magazijn af te breken en er een grote moderne en multifunctionele concertzaal te bouwen. Hij gaf de zaal de naam Thalia mee. De officiële opening vond plaats op 22 juni 1935. De zaal had een groot toneel met kleedruimten en kon, als ook het balkon bezet was, aan 400 toeschouwers een zitplaats bieden. Het was een voor die tijd een moderne accommodatie voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van verlichting, geluid en interieur.

In 1938 namen Marinus van Bracht en zijn vrouw Mies, afkomstig uit Cuyk aan de Maas, in pacht de uitbating van Thalia over. Wegens ziekte van de heer van Bracht moest van 1947 tot 1951 de exploitatie aan Bas van Boxtel (zoon van de eigenaar) worden overgelaten. In 1951 echter kocht Van Bracht Thalia en zette hij de exploitatie als eigenaar voort onder de naam Café-Dancing Thalia. De cafénaam De Zwaan behoorde vanaf dat moment tot het verleden. Alleen biljartvereniging ’t Zwaantje die er vanouds haar thuis had, herinnerde daar nog aan.

Thalia werd vanaf de opening zeer druk bezocht. Er waren wekelijkse dansavonden en met grote regelmaat werden er concerten, toneelvoorstellingen en cabaretavonden gehouden. Voor de jeugd van buurtvereniging De Sticht werden er films gedraaid en voor goede doelen werden er fancy-fairs georganiseerd. Er zijn talloze familie- , verenigings- en bedrijfsfeesten gehouden. De zaal werd ook meermaals ingezet voor de organisatie van grote regionale en nationale biljarttoernooien. Kortom, Thalia had een grote sociale en culturele functie binnen de Waalwijkse gemeenschap.

Een flinke binnenbrand richtte op 11 september 1965 zo’n grote schade aan dat herstel niet meer haalbaar was. De gemeente Waalwijk kocht het pand en sloopte het korte tijd later. Op het vrijgekomen perceel werd een winkelpand gebouwd waarin speelgoedconcern Bart Smit een winkel opende.

Appendix


Bronnen

Ad Nijssen, Thalia, De Klopkei (37e jaargang, 2e kwartaal 2013).

{{DEFAULTSORT: Thalia, Café-Dancing

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen