Bernardus Johannes Henricus Coenradus Timmermans: verschil tussen versies

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 32: Regel 32:
 
Na een langdurig ziekbed overleed Bernard Timmermans-Verschure op 25 januari 1934
 
Na een langdurig ziekbed overleed Bernard Timmermans-Verschure op 25 januari 1934
  
==Zie ook==
 
----
 
*[[Werken van Theo van Delft]]
 
* [[Fabrieksgebouw Timtur]]
 
  
  
Regel 42: Regel 38:
 
===Bronnen===
 
===Bronnen===
 
De Echo van het Zuiden, 26 januari 1934
 
De Echo van het Zuiden, 26 januari 1934
 +
===Zie ook===
 +
----
 +
*[[Werken van Theo van Delft]]
 +
* [[Fabrieksgebouw Timtur]]
 
}}
 
}}
  

Versie van 26 jul 2013 om 12:02

Bernard Timmermans
Bernard Timmermans-Verschure.jpg
Persoonsgegevens
Naam Bernardus Johannes Henricus Coenradus Timmermans
Geboren Waalwijk, 08-10-1876
Overleden Waalwijk, 25-01-1934
Burgerlijke staat Gehuwd met Adriana Pietronella Maria Verschure
Overige gegevens
Beroep(en) schoenfabrikant

Bernardus Johannes Henricus Coenradus (Bernard) Timmermans (Waalwijk, 8 oktober 1876 – Waalwijk, 25 januari 1934) was de enige zoon van Judocus Lambertus Timmermans en Maria Catharina Henrica van Turenhout. Hij was directeur-eigenaar van schoenfabriek Timtur.

Waalwijk kende indertijd zoveel inwoners die luisterden naar de naam Timmermans, dat men het noodzakelijk achtte de heren niet alleen te vermelden met voor- en achternaam, maar die achternaam nog te laten volgen door een toevoeging. Soms was dat een verwijzing naar de naam van de vader, voor deze tak van de familie gebruikte men vaak de meisjesnaam van de echtgenote. Ging zijn vader dus door het leven als Judocus Timmermans-van Turenhout, zo werd Bernard sinds zijn huwelijk op 10 juli 1906 met de Oosterhoutse Adriana Pietronella Maria (Addy) Verschure aangeduid als Bernard Timmermans-Verschure.

Onder leiding van Bernard groeide de door zijn vader opgerichte schoenfabriek Timtur aan de Mr. van Coothstraat uit tot een van de grootste en best geoutilleerde schoenfabrieken van Nederland. De laatste, door Bernard tijdens zijn ziekte nog geïnitieerde, uitbreiding vond plaats in 1930.

Als voorzitter van de Nederlandse Bond van Schoenfabrikanten heeft Bernard Timmermans-Verschure zich enorm ingespannen voor de totstandkoming van het Schoenenwetje. In Waalwijk was hij onder meer bestuurslid van Waalwijks Belang, bestuurslid en voorzitter van de Kamer van Koophandel, hoofdbestuurslid van de grote vaktentoonstellingen van 1903 en 1925, penningmeester van de Vereniging van Waalwijksche Schoenfabrikanten alsmede lid van de Commissie van Toezicht op het Middelbaar Onderwijs

Als opvolger van zijn vader was hij daarnaast van 1907 tot eind 1929 lid van de gemeenteraad. In die functie maakte hij zich onder andere sterk voor woningbouw in de Antoniusparochie en de bouw van een nieuw gemeentehuis. In november 1929 diende hij zijn ontslag in omdat opnieuw besloten werd de behandeling van de begroting te verdagen.

In december 1929 nam Timmermans in verband met zijn gezondheidstoestand ook ontslag als voorzitter van de Kamer van Koophandel en legde hij een groot aantal andere functies neer.

Voor zijn verdiensten werd hij bij koninklijk besluit van 31 augustus 1932 benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

Na een langdurig ziekbed overleed Bernard Timmermans-Verschure op 25 januari 1934


Appendix

Bronnen

De Echo van het Zuiden, 26 januari 1934

Zie ook


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen