Adrianus Maria Verhoeven

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Adrianus Maria Verhoeven
Foto heemkundekring de Erstelinghe, collectie Rien Zijlmans.
Foto heemkundekring de Erstelinghe, collectie Rien Zijlmans.
Persoonsgegevens
Volledige naam Adrianus Maria Verhoeven
Geboren Waalwijk, 01-08-1924
Overleden Neuengamme, 03-05-1945
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overige gegevens
Beroep(en) Neuzeninzetter op een schoenfabriek
Bijzonderheden overlijden Luchtaanval
Laatste adres Waalwijk, Hoogeinde 62A

Adrianus Maria Verhoeven (Waalwijk, 1 augustus 1924 – Neuengamme, 3 mei 1945) was een zoon van schoenmaker Marinus Johannes Verhoeven en Antonetta Maria Bergmans. Hij was ongehuwd en werkte als neuzeninzetter op een schoenfabriek. De familie woonde aan het Hoogeinde.

Op zondag 20 augustus 1944 werd Adrianus Verhoeven, samen met Antoon Brok tijdens een razzia door Waalwijkse landwachters opgepakt in de bioscoop Musis Sacrum. Een ooggetuige vertelde: 'Het was ontzettend warm, maar toch was het heel druk in de bioscoop. Net voor het einde werd de film stopgezet. Iedereen moest naar buiten. Buiten stonden de landwachters en ze pakten er twee uit, een jongen van Brok uit de Putstraat [Antoon] en één van Verhoeven [Adrianus] uit Baardwijk. Iedereen liep diep terneergeslagen naar huis over het feit dat de ene Waalwijker de andere zoiets kon aandoen.'[1] Beide jongens werden naar Duitsland afgevoerd.

Begin mei 1945 lag in de Neustädterbocht bij Hamburg een aantal Duitse schepen te wachten op het einde van de oorlog. Een van die schepen was de Cap Arcona, een luxe lijnschip van de Hamburg-Zuid-Amerikalijn. Aan boord van het schip bevonden zich zo’n 6000 gevangenen uit het kamp Neuengamme.

Op 3 mei werd het schip in het begin van de middag plotseling aangevallen door Engelse jachtbommenwerpers. Binnen een paar minuten brandde het schip als een fakkel. Aan boord was de hel uitgebarsten.Een paar uur na de aanval verschenen de eerste Britse pantserwagens op de oever en de bemanningen staarden verdwaasd naar het inferno op het water.

Een paar honderd mensen overleefden de ramp. Meer dan 5500 kwamen er om het leven.

Onder hen Adrianus Verhoeven, nog geen 21 jaar oud.

Inhoud

Appendix

Bronnen


Jack Didden en Maarten Swarts, Provinciestad in oorlogstijd (Drunen 1991), blz. 118-119.

Voetnoten

  1. Interview mevr. Vissers-Maas; Politiearchief Waalwijk, dagrapport 20 aug. 1944.

Externe links

Slachtofferregister Oorlogsgravenstichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen